Waarom duurt het zo lang voordat je onderzoek kan doen naar internet? En welke zoekopdrachten kun je beter niet gebruiken?

Het internet is een onderling verbonden netwerk van netwerken, het World Wide Web is het “virtuele” web dat deze netwerken met elkaar verbindt. Elke machine (of groep machines – bijvoorbeeld ICIMOD-computers die via V-SAT op het net zijn aangesloten) op een netwerk heeft een uniek “adres” waar het informatie kan opvragen en ontvangen.

Een web “browser” is een clientprogramma dat informatie opvraagt van andere computers die tijdelijk functioneren als “servers” die de informatie op verzoek versturen. Het web bestaat al lang, maar het exponentiële gebruik en de groei ervan begon in 1995 toen grafische webbrowsers (zoals Netscape, Internet Explorer) populairder werden.

Het internet gebruiken is tegenwoordig simpel geworden

Bij ICIMOD is Internet Explorer de veelgebruikte webbrowser. Met deze grafische webbrowsers werd het internet vooral “gebruiksvriendelijk”, en men begon websites en webpagina’s te ontwikkelen en te publiceren.

Hyperlink is het voordeel van de webpagina’s. Hyperlink is het element in een webpagina dat linkt naar een andere pagina/plaats in dezelfde website of naar een geheel andere website. Meestal klikt u op de hyperlink om de link te volgen.

  • Er zijn miljarden websites op het net. Met miljarden webpagina’s online, kunt u een leven lang op het web surfen en links van de ene pagina naar de andere volgen. Amusant misschien, maar niet erg efficiënt als u op zoek bent naar specifieke informatie.
  • Een van de grootste problemen die we ervaren is de moeilijkheid om gerichte/specifieke informatie te vinden. Waar begint u? Zoeken op
  • Het zoeken op het internet vereist vaardigheid, geluk en een beetje kunst.

2. Voor het starten van het zoeken op het internet moet je

De eenvoudigste manier om informatie te vinden is wanneer u een internetadres of URL (Uniform Resource Locator) van een webpagina kent, zoals de website van ICIMOD. U kunt deze adressen vinden op visitekaartjes, e-mailhandtekeningen of kranten.

  • Typ gewoon de URL in het adresvak van de browser en druk op de toets. Als u de URL niet kent, zult u deze moeten vinden door te zoeken op het internet. In veel gevallen zal een eenvoudige zoekopdracht op de naam van een organisatie binnen de meeste zoekmachines een directe treffer op hun website opleveren.